5 Tips : Caravan Kopen

Er worden de laatste jaren steeds meer caravans en campers gekocht. Een caravan kopen doe je niet dagelijks. Het is een flinke investering en daarom wil je alles meteen goed regelen, is eenmaal alles goed geregeld, kun je jaren plezier hebben van een caravan. Sta je op het punt een caravan te kopen dan vind je wellicht in dit blog praktische tips voor het kopen van een caravan.

  1. Bepaal het budget

Een caravan kopen is voor de meeste mensen een flinke investering. Beslis van te voren wat het maximaal te besteden bedrag is. Er komen vaak nog kosten bij. Naast het budget wat je nodig hebt voor de aanschaf van de caravan, moet je ook denken aan bijvoorbeeld het onderhoud van de caravan en de eventuele kleine reparaties die de caravan nodig heeft. Als je een caravan hebt gekocht, wil je de caravan ook goed verzekeren. Bedenk daarom van tevoren hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de caravan en ga alvast opzoek naar een goede caravan verzekering én stalling.

  1. Neem de tijd

Koop je voor de eerste keer een caravan, laat je dan goed informeren door een deskundige, dit kost wat tijd maar voorkomt verrassingen achteraf. Welke caravan het beste is voor jou of je gezin is afhankelijk van het gebruik en hoeveel je comfort je wilt. Is de caravan alleen bedoeld voor weekendjes weg of ga je er echt langere tijd mee op vakantie. In het laatste geval is bijvoorbeeld het matras ook erg belangrijk. Je wilt vooral genieten tijdens je vakantie en goed slapen is dan erg belangrijk. Het helpt om je wensen op te schrijven en dit mee te nemen naar de caravandealer.

  1. Controleer je rijbewijs

Rijbewijs B is bijna altijd voldoende voor het rijden met de caravan / aanhanger. Let goed op het maximale toegestane gewicht van de caravan ten opzichte van de auto. Met een rijbewijs B mag je:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen);
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.

In alle andere gevallen is een rijbewijs E noodzakelijk. Let ook goed op wat de auto mag trekken, let bijvoorbeeld op met elektrische auto’s, de trekkracht is dan vaak beperkt.

  1. Wat zijn je persoonlijke voorkeuren

Op basis van je persoonlijke voorkeuren valt de keuze op een bepaalde caravan. Ga je met een groot gezin op reis, of alleen of met zijn tweeën? En in welk seizoen ga je op reis? Dit zijn allerlei factoren die van belang zijn bij de aanschaf van een caravan. Ga je bijvoorbeeld er alleen op uit in het najaar, dan zit je waarschijnlijk vaker binnen en is een verwarmingssysteem noodzakelijk.

  1. Controleer de caravan op gebreken

De buitenkant van de camper kan enkele gebreken hebben. Een klein deukje is natuurlijk niet erg, maar bij bijvoorbeeld hagelschade ligt het anders. Een nieuwe dakplaat is zeker niet goedkoop dus kijk goed of er op het dak putjes te zien zijn, dit is vaak een gevolg van hagelschade. Tevens kan een muffe geur wijzen op een vochtprobleem in de caravan. Vocht zakt naar beneden, dus het beste kan je dit controleren door met de achterkant van een schroevendraaier op de want te kloppen. Klinkt de wand dof, dan is er vaak sprake van een vochtprobleem.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *