5 Tips : Caravan Kopen

Een caravan kopen doe je niet dagelijks. Het is een flinke investering en daarom wil je dat alles goed is geregeld. Wanneer je eenmaal een goede caravan hebt gekocht, kun je er jaren plezier van hebben. In deze blog vind je enkele praktische tips voor het kopen van een caravan.

  1. Bepaal het budget

Een caravan kopen is voor de meeste mensen een grote investering. Daarom is de grootte van budget een belangrijke factor. Naast het budget wat je nodig hebt voor de aanschaf van de caravan, moet je ook denken aan bijvoorbeeld het onderhoud van de caravan en de eventuele kleine reparaties die de caravan nodig heeft. Als je een caravan hebt gekocht, wil je de caravan ook goed verzekeren. Bedenk daarom van tevoren hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de caravan en ga alvast opzoek naar een goede caravan verzekering zodat je een goed beeld hebt van de premie van een caravan verzekering.

  1. Neem de tijd

Zoals al eerder benoemd is een caravan kopen niet iets wat je elke dag doet. Neem daarom de tijd om je goed te laten informeren door bijvoorbeeld een deskundige. De keus voor de caravan is ook sterk afhankelijk, wat je met de caravan wilt gaan doen. Is de caravan alleen bedoeld voor weekendjes weg of ga je er echt langere tijd mee op vakantie. In het laatste geval is bijvoorbeeld het matras ook erg belangrijk. Je wilt wel een comfortabele tijd als je op vakantie bent. Neem daarom vooral geen overhaaste beslissingen.

  1. Controleer je rijbewijs

Rijbewijs B is bijna altijd voldoende voor het rijden met de caravan / aanhanger. Let goed op het maximale toegestane gewicht van de aanhanger ten opzichte van de caravan. Indien je in het bezit bent van een rijbewijs B, dan mag je:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen);
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.

In alle andere gevallen is een rijbewijs E noodzakelijk. Let ook goed op wat de auto mag trekken, let bijvoorbeeld op met elektrische auto’s, de trekkracht is dan vaak beperkt.

  1. Wat zijn je persoonlijke voorkeuren

Op basis van je persoonlijke voorkeuren wordt de keuze voor een caravan gebaseerd. Ga je met het gehele gezin op reis, of alleen met zijn tweeën? En in welk seizoen ga je op reis? Dit zijn allerlei factoren die van belang zijn bij de aanschaf van een caravan. Ga je bijvoorbeeld er alleen op uit in het najaar, dan zit je waarschijnlijk vaker binnen en is een verwarmingssysteem noodzakelijk.

  1. Controleer de caravan op gebreken

De buitenkant van de camper kan enkele gebreken hebben. Een klein deukje is natuurlijk niet erg, maar bij bijvoorbeeld hagelschade ligt het anders. Een nieuwe dakplaat is zeker niet goedkoop dus kijk goed of er op het dak putjes te zien zijn, dit is vaak een gevolg van  hagelschade. Tevens kan een muffe geur wijzen op een vochtprobleem in de caravan. Vocht zakt naar beneden, dus het beste kan je dit controleren door met de achterkant van een schroevendraaier op de want te kloppen. Klinkt de wand dof, dan is er vaak sprake van een vochtprobleem.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.